Yürüyüşün vücudumuzdaki etkileri

0 Yorumlar

Yürüyüşün vücudumuzdaki etkileri

YÜRÜYÜŞÜN VÜCUDUMUZDAKİ ETKİSİ

İnsan günde sadece 30 dakika yürüyerek hayatında büyük değişimleri başlatabilir. Sadece 30 dakika...

Akşam yemeğinden 1,5 - 2 saat sonra yapılan 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüşün insanı yormak bir kenara, tüm günün yorgunluğunu aldığını biliyor muydunuz? Bilmiyordunuz ve işten eve gelince çok yorgun olduğunuz için yürüyüşe çıkmıyordunuz. Halbuki akşam yürüseydiniz dinlenecektiniz. Evet dinlenecektiniz.

Tüm günün yorgunluğundan sonra, kanepede televizyon karşısında yattığınızdan mütevellit bu yorgunluğunuz artık kronik bir hale geldi. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsunuz. Ne kadar tuhaf değil mi? Dinleneceğinizi düşündüğünüz için kanepede hareketsiz fok balığı gibi yatmak aslında sizi yoruyor. Gerçekten ama gerçekten doğru bildiğimiz hiçbir şey doğru değil.

 

Akşam eşofmanlarınızı giyerek yapacağınız yürüyüş sizi yormak yerine dinlendirir. Bu yürüyüş, gündüz işe, çarşıya ya da pazara gidip gelirken yaptığınız yürümeye benzemez. Çünkü beyin akşam yürüyüşünde bir iş için değil, bir aktivite için yürüdüğünü algılayarak tüm vücuda bu bilgiyi gönderir. Bilgiyi alan tüm sistemler kendini ona göre organize eder ve bazı hormonlar salgılanmaya başlar. İnsanı gevşeten ve ağrı kesici özelliği olan endorfin hormonu bunlardan en önemlisidir. Böylece tüm günün stresi ve yorgunluğu yerini tatlı bir huzura ve dinginliğe bırakır. Kötü enerji akar gider, depresyon ve moral bozukluğu azalır. Akabinde tüm bu gelişen olaylarla bağlantılı olarak ve kurduğum seviye sistemindeki beslenme ve sıvı alım kurallarına uymak kaydı ile gece çok daha iyi bir uyku kalitesini yakalarsınız.

 

Evden çıkana kadar sürünebilirsiniz bu çok normal, zira saçma sapan anti-fıtrat bir düzende yaşadığımız için çok yorgunuz. Ama şunu size garanti edebilirim, yürüyüşe çıkmadan evvel sizde bulunan o sürünür ve isteksiz halinizden eve döndüğünüzde eser kalmayacak. ‘İyi ki yürümüşüm’ diye düşünüp, bu durumun nasıl gerçekleştiğini anlayamayacaksınız. Çünkü size göre yorgunluk üzerine bir de yürüyüş yapmak daha da yormalı insanı değil mi?

 

Bu anlattıklarımın doğruluğunu ya da yanlışlığını ispatlamak mı istiyorsunuz? Bir ay boyunca her akşam dediğim şekilde 30 dakika yürüyün ve sonucu kendiniz deneyimleyin. Eğer yanlışsam "yanlışsınız Ahmet Bey" şeklinde beni suçlayın. Eyvallah.

Siz bunu okurken bende yürüyüşüme hazırlanayım inşallah.

 

Not 1: Yemekten hemen sonra yürümeyiniz en az 1 saat ideali 1.5 saat bekleyiniz.

Not 2: Yürüyüşün diğer faydalarını anlatsam yazı çok uzar. Kabızlığa dahi faydası olduğu ispatlanmıştır. Gerisini siz düşünün.

Not 3: Bayanlar akşamları eşleri yokken yürümekte zorlandıkları için bu yürüyüşü başka bir saatte de yapabilirler. İllaki akşam yürümek şart değil.

Yorumlar

No comments

Yorum bırakın

Email Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar İşaretlenmiştir *

22.8K Takipçi
Takip et
Bültenimize abone olun ve her hafta harika makalelerden bir seçki alın